Slika novice

Družbe v Skupini Adventura Investments z več kot 400 milijoni prihodkov

Skupina Adventura Investments je leto 2022 zaključila nad vsemi pričakovanji, tri izvedene M&A transakcije in sprejete strateške odločitve pa bodo pomembno zaznamovale nadaljnji razvoj skupine v prihodnjih letih. Ob upoštevanju, da bi bili novo prevzeti družbi Sancta Domenica in Imaging Systems celotno leto del skupine Adventura Investments, bi skupni prihodki v letu 2022 dosegli rekordnih 409 milijonov evrov. V skladu s sprejetimi načrti naj bi se konsolidirani prihodki letos povečali na skoraj 450 milijonov evrov, kar Skupino Adventura Investments uvršča med največjih 30 slovenskih poslovnih skupin.

Z uspešno zaključenim prevzemom hrvaškega trgovca z zabavno in uporabno elektroniko Sancta Domenica se je Skupina Adventura Investments še dodatno okrepila na perspektivnem hrvaškem trgu. Trgovski družbi Big Bang in Sancta Domenica ter distributerska družba Big Partner so v letu 2022 po prvih ocenah ustvarile skoraj 260 milijonov evrov prihodkov, skupno pa so imele že več kot 550 zaposlenih. »S širitvijo na hrvaški trg sledimo naši strateški usmeritvi, od prevzema Big Bang v letu 2018 pa se je naš maloprodajni investicijski steber kar podvojil. Tudi za prihodnja leta smo optimistični, saj naj bi Big Bang, Sancta Domenica in Big Partner letos dosegli že okoli 275 milijonov evrov prihodkov,« je povedal Aleš Škerlak, glavni izvršni direktor in solastnik Adventure Investments.

»S strateškim partnerstvom s Slovenskimi železnicami, ki so lani pridobile 50-odstotni lastniški delež Nomaga, smo še nadgradili zgodbo mobilnosti ne le v Sloveniji temveč tudi širše v regiji ter postavili trdne temelje za nadaljnjo rast in razvoj Nomaga. Panoga mobilnosti je bila v zadnjih letih ena izmed najhitreje rastočih v svetu, ambicije Skupine Nomago, ki posluje na slovenskem, hrvaškem in italijanskem trgu, pa tudi za prihodnja leta ostajajo visoke,« je povedal Aleš Škerlak. Samo v letu 2022 je Skupina Nomago skupno opravila prek 33 milijonov kilometrov in imela že okoli 1100 zaposlenih. Po prvih ocenah so konsolidirani prihodki Skupine Nomago v letu 2022 dosegli rekordnih 109 milijonov evrov, v skladu z zastavljenimi načrti pa naj bi letos presegli mejo 120 milijonov evrov.

Z združitvijo Marg in Imaging Systems, vodilnega slovenskega razvijalca programske opreme za skeniranje in arhiviranje, se je pomembneje okrepil tudi IT steber Skupine Adventura Investments. Združeno podjetje, ki po novem posluje pod imenom Margis, bo letos predvidoma ustvarilo že 6,3 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj trikrat več kot leta 2018.

Z obuditvijo turističnih aktivnosti v regiji je tudi Skupina Anticus, nosilec franšize Sixt rent a car za Slovenijo in Hrvaško, nadaljevala z rastjo poslovanja, saj so se prihodki na medletni ravni zvišali za skoraj polovico in znašali 37,5 milijona evrov. Zaradi pričakovane krepitve prihodov turistov tako v Slovenijo kot tudi na Hrvaško je v letu 2023 pričakovati nadaljnjo rast poslovanja Skupine Anticus, ki bo letos predvidoma ustvarila blizu 50 milijonov evrov prihodkov. S širitvijo na področje prodaje opreme za navtiko, kamping in karavaning pa se je izboljšalo tudi poslovanje Navtičnega centra Liburnija.

Kljub izpeljanim prevzemom, Adventura Investments ohranja svojo osnovno filozofijo in ostaja ena izmed finančno najbolj vzdržnih in razvojno naravnanih skupin v regiji. Družbe v skupini so namreč v minulem letu po prvih ocenah ustvarile več kot 40 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), zadolženost pa tudi po omenjenih transakcijah ne presega 2x ND/EBITDA. »Tudi v 2023 bomo iskali nove priložnosti na trgu, s katerimi bi bodisi okrepili obstoječa podjetja v naši skupini ali vstopili v nove panoge,« še napoveduje Aleš Škerlak.